Bedrijfsbeëindiging

Voor iedere ondernemer breekt een keer het moment aan dat hij zijn bedrijf gaat beëindigen. Voor sommigen betekent dit een overdracht van het bedrijf aan een opvolger, bijvoorbeeld een kind of iemand buiten de familiekring. Voor anderen geldt dat ze hun bedrijf (al dan niet in delen) verkopen en dat de onderneming ophoudt te bestaan. In alle gevallen geldt dat de bedrijfsbeëindiging zowel zakelijk als persoonlijk een ingrijpende gebeurtenis is.

De fiscale en financiële gevolgen zijn vaak groot. Belastingdienst, banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en belastingadviseurs, spelen allemaal hierin hun rol. "Hoeveel moet ik aan belasting betalen, moet ik mijn geldleningen aflossen, kan ik nog wat doen aan mijn pensioen?", zijn zo van die vragen die aan de orde komen.

Maar ook de sociale en emotionele aspecten van een bedrijfsbeëindiging moeten niet worden onderschat. Afscheid nemen van de onderneming betekent vaak afscheid nemen van een bepaalde manier van leven. Nagedacht moet worden over een zinvolle tijdsbesteding na het werkzame leven. Onze fiscaal juristen begeleiden u van begin tot eind bij het maken van de vele keuzes op dit terrein.